satanindistortion

#10TOPP2012

Kategori: Allmänt

Tio dagar och tio låtar har gått. Det har samlats en hel massa låtar under hashtaggen #10TOPP2012 på twitter.
 
Eftersom det är i princip omöjligt att få in någon slags motivering på de tecken som blir kvar på twitter så kommer här en sammanfattning av mina tio bästa låtar 2012, med motivering och hela baletten:
 
10. Panda Da Panda - Spegelen
Ångest på skånska. Jag vet inte vad som är bäst, den grötiga skånskan, texten eller det pumpande synthdrivet som kommer igång i andra refrängen.
 
9. Meshuggah - The demons name is surveillance
Meshuggah med en ovanligt rak låt - för att vara Meshuggah i alla fall. Ett jävla ös helt enkelt!
 
8. Ulf Lundell - Är vi lyckliga nu?
Gubbrock när den är som bäst. Förhandsrapporterna skvallrade om en riktigt förbannad Uffe den här gången, och visst han låter ursinnig när han ställer sig frågorna "när ska sluta att sjunga internationalen? När ska vi sluta gå runt med röda fanor?". Fem plus för det fantastiska trumspåret.
 
7. Witchcraft - An alternative to freedom
Sången. Sången! Magnus Pelander har en av sveriges bästa röster och här visar den sig från sin bästa sida. Det sköna riffet är inte heller att förakta.
 
6. Kent - Tänd på
999 var väl egentligen Kents stora hit i och med årets skivsläpp, men jag tycker ändå Tänd på är bättre. Det är en sån sjukt härlig stadiumrock-känsla i den driviga refrängen. Det absolut bästa är mellanspelet och den korta men SÅ effektfulla tysdnaden innan sista refrängen dundrar igång.
 
5. Graveyard - Fool in the end
Inte helt lätt att välja ut en låt från den här plattan. Den har en så perfekt längd så när jag lyssnar på den så drar jag igenom hela skivan back-to-back så den känns som en helhet. Men det snygga trumkompet och minst lika snygga melodislingan gör att den här sticker ut som ett av de starkaste spåren.
 
4. Markus Krunegård - Korallreven & Vintergatan
En snygg jävla text på en fin melodi helt enkelt.
 
3. Lana Del Rey - Ride
Jag gav Lanas platta en chans i början av året. Omdömet på twitter löd: "Konstig musik för konstiga människor". Men det fina är ju att man faktiskt får ändra sig och under hösten har Born to die gått varm på skivtallriken. I och med uppdateringen av skivan med nio nya låtar släpptes Ride som singel och det går inte att säga så mycket mer än att det är en fantastisk låt.
 
2. Thåström - Beväpna dig med vingar
Efter första lyssningarna kände jag att det hade varit bättre om hela låten hade haft lika mycket driv som i slutet. Men det geniala är ju att låten sakta men säkert byggs upp och när trummorna släpps lös vid 3:45 är det fullständig orgasm.
 
1. Mando Diao - Strövtåg i hembygden
Allt är så jävla perfekt med den här låten. ALLT! Produktionen är fantastisk med de släpiga trummorna och Björn Dixgårds whiskeyröst. Och så är ju texten underbar, men det kan väl inte Mando Diao ta åt sig äran för. Hur som helst har de förvaltat Frödings arv på ett mycket värdigt sätt och har förmodligen gjort 2012 års häftigaste konceptskiva. Hatten av!
 
 
Bubblare.
Jag skulle ju vilja slänga in Ghosts nya singel Secular Haze på första plats. Men den kom ju efter att listan hade börjat publiceras så det känns lite orättvist. Svalkar vinden med Den svenska björnstammen hade också gärna kommit med men den åkte på att den släpptes sent 2011, även om skivan kom 2012. Och det var ett close call mellan Panda da Panda och Familjens Vi va dom, men pandan vann den striden.
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: