satanindistortion

Prometheus

Kategori: Allmänt



Jag vet inte hur många gånger jag har kollat på trailern till Prometheus bara för att få höra det där ljudet i slutet. Det där pulserande, nästan skrikande ljudet som sätter stämningen till bilder som bara blinkar förbi där vi inte fattar riktigt vad som händer mer än att det håller på att gå åt HELVETE för Prometheus besättning. Det är så en trailer ska göras. Storslaget, episkt, gåshudsframkallande. Och det skapar förstås stora förväntningar på filmen.

Det där ljudet återkommer aldrig i filmen, men Ridley Scott lyckas ändå skapa flera storslagna och minnesvärda scener. Det är skönt att se en film som lyckas kombinera action, sci-fi och skräck på ett så bra sätt. "Alien" var en renodlad skräckfilm, långsam och mörk (det är sällan man får se själva monstret i sin fulla prakt) och "Aliens" drog mer åt actionhållet. Den här lyckas kombinera de två genrerna på ett riktigt bra sätt, och framför allt klämmer Ridley Scott in en jävla massa eftertanke. Har man sett de gamla Alien-filmerna vill man förmodligen ha en del svar, och det får man också. Men framför allt får man en massa frågor som lämnas obesvarade. Återstår att se om det kommer en uppföljare, slutet leder inte precis in i första Alien-filmen (Scott har å andra sidan sagt att det inte är en prequel, bara att filmen kommer från "samma DNA" som Alien-filmerna).

Tre skådespelarinsatser lyser starkast. Den första är Noomi Rapace som med trovärdighet och perfekt engelska gör huvudrollen klockrent. Det här lär leda till fler storfilmer för hennes del. Den andra är Charlize Theron som spelar den obligatoriska representanten från "the company" och gör det med iskall perfektion. Sist men inte minst: Michael Fassbender som roboten David. Han är fullständigt övertygande med sin tomma blick, oförmåga att förstå mänskliga känslor, och när han spricker upp i ett leende är det med lätt psykopatiska drag. Man ser att han bara gör det för att passa in, inte för att det är naturligt.

Förväntningarna infrias. Vill man ha svar på vem "The space jockey" från första filmen var så är man in for a treat, vill man ha en orgie i alienmonster kommer man bli mer besviken. Men för mig är Prometheus 4/5.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: