satanindistortion

Eddie Izzard @ Konsert och Kongress

Kategori: Allmänt

"This joke comes courtesy of your imagination."
 
Eddie Izzard sätter själv huvudet på spiken. Det är när han ger sig ut i långa dialoger med olika karaktärer och man själv får föreställa sig den övriga scenografin som han är som bäst. Ingen kan ha konversationer med sig själv som Eddie.
 
 
Det häftigaste med Eddie Izzards gig i Linköping är att han gör det i en liten intim lokal. Ja alltså Crusellhallen tar 1 200 pers. Men jämfört med 50 000 i Friends arena så är Crusellhallen som en liten kvarterskrog för engelsmannen.
 
Izzard är världens största stå upp-komiker, höga förväntningar från största delen av publiken alltså, gissar jag. Även från mig. Och det blir en bra show. Det är inte fem-plus-skrattfest hela vägen, men långt från en besvikelse.
 
 
Under två timmar inklusive paus (som kändes skapligt onödig, jag hade hellre sett allt i ett svep) hinner han beta av en hel del ämnen, det mesta angående historia och religion. Det är en hel del material som känns halvkul, särskilt under den andra akten. Men det finns en hel del guldkorn också. Som delen om Englands första kung, som fick huvudet avhugget trots att han var utsedd av gud. Eller problemet med språkförvirring i himlen. Eller ett re-enactement av Sagan om ringen inklusive cigaretter och ett matteproblem.
 
Nej, det låter troligtvis inte så roligt på pränt. Men det levereras klockrent. Störst jubel under kvällen får ändå en uppföljning på hans kanske mest kända youtube-klipp: The Death star cantine. Den här gången inklusive gud i en dykardräkt.
 
Eddie är också otroligt rutinerad på scenen. Så fort han märker att ett skämt inte går hem, antingen för att det inte var tillräckligt bra eller för att publiken inte hänger med i engelskan, så räddar han upp stämningen. Oftast med en imaginär anteckning i handflatan: "That doesn't work..."
 
De mindre roliga delarna är lite för många för att det ska bli toppbetyg. Men jag ger engelsmannen en solid trea av fem möjliga. Och det känns förstås kul att ha sett giganten i den lilla intima lokal som Crusellhallen ändå är i sammanhanget.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: