satanindistortion

Doku-dags!

Kategori: Allmänt

Tänkte tipsa om ett par sevärda musikdokumentärer såhär på fredagkvällen.
 
Till att börja med: Per Sinding-Larsen och Mathias Engstrands utmärkta dokumentär om Kent, "Så nära får ingen gå - Ett år med Kent". Den finns nu lättillgänglig i Svt plays öppna arkiv.
 
 
Inspelad mellan 2000-2001 och fokuserar på bandets turnerande under året. Tyvärr får man inte se något av låtskrivarprocessen inför Vapen & ammunition som kom 2002 vilket hade varit intressant. Men det finns en hel del annat material att glädja sig åt.
 
Allra mest kanske det första segmentet som utspelar sig i Eskilstuna där bandet visar gamla lägenheter och replokaler. Missa inte heller när en ung Ola Salo flimrar förbi i logen på Hovet, eller när den adrenalinrusiga glädjen efter första Roskildespelningen byts mot chock när det kommer fram att flera personer har dött under Pearl Jams spelning.
 
Det är ett porträtt av ett band som lever rockstjärnedrömmen för fulla muggar. Och jag undrar mest: När kommer uppföljaren?
 
Den andra filmen jag vill tipsa om är purfärska "The second wave" med Linköpingsbandet La fleur fatale. Finns på youtube:
 
 
Bandet drar till Californien och gör en roadtrp för att samla inspiration. På vägen träffar de flertalet orginal från 60-talets psykadeliska rockscen.
 
En tidsenligt filmad och klippt rulle med ett instagramfilter över hela paketet. Det kommer förmodligen att se daterat ut om ett par år, men det är en fest för ögat är det.
 
Oavsett vad man tycker om musiken (indie-rock-psykadelika) så är det värt att ta en timma och spana in roadtrippen som gänget gör.
 
Själv ska jag åka och se bandet i kväll på Nocturnals releasfest i Linköping (även Skogen brinner lirar). Det har alla förutsättningar att bli en bra kväll!
 
Tjääna!
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: