satanindistortion

Evil Dead 2013

Kategori: Allmänt

Jag slog till på en bio efter jobbet häromdagen och såg en av de filmerna som jag har varit mest pepp på de senaste veckorna: Evil dead.
 
Det är alltså en uppdaterad version av Sam Raimis klassiska debutfilm från 1981. Orginalet blev väl egentligen mest känd för att den hade en minimal budget och Sam Raimi fick komma på kreativa lösningar för specialeffekterna. Det är splatterfilm med en ordentlig dos humor. Filmen fick två uppföljare, som jag måste erkänna att jag inte har sett.
 
Filmskribenter verkar ha lite svårt att bestämma sig för vad 2013 års version av filmen är för något. Det är inte en uppföljare, ingen prequel och ingen verkar vilja säga nyinspelning heller. Snarare snackas det om att det är ett nytt "kapitel" i historien. Själv kallar jag det för en nyinspelning, även om historien är omgjord på flera punkter så är det MÅNGA av elementen från orginalet som kännns igen. De klassiska scenerna finns kvar, i moderna versioner.
 
Storyn lite snabbt: Ett gäng på fem ungdomar ger sig ut till en stuga långt ute i en skog. En av tjejerna, Mia, ska bli drogfri, därav isoleringen. I källaren hittar de en bok med diaboliska bilder och texter, och när en av killarna läser en textrad högt så släpps helvetet (bokstavligt talat) lös.
 
 
Att säga "The most terrifying film you will ever experience" är att lägga ribban skapligt högt. Och nej, det är det inte, för mig i alla fall.
 
Men onekligen så har den en hel del riktigt läskiga scener. Dels en del överraskningseffekter, men det som regissören Fede Alvarez verkligen lyckas med är scenerna när man anar vad som ska hända och sitter som på nålar och bara väntar.
 
Det är en splatterfilm och många kroppsdelar ryker och mycket blod går åt. Särskilt i filmens slutscen som måste beskrivas som episk med splatterfilmsmått mätt.
 
Alvarez har valt att använda så lite digitala effekter som möjligt för att filmen inte ska se daterad ut om några år. Och den är onekligen riktigt snygg!
 
 
Det har kommit en del bra och en del mindre bra nyinspelningar av klassiska skräckfilmer de senaste åren. Den här sållar sig helt klart till den bättre skaran!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: