satanindistortion

#bravalla

Kategori: Allmänt

 
Efter tre dagar på Bråvalla Festival är det sofflocket hela dagen som gäller.
 
Jag tycker det var en riktigt bra festival, vädret kunde fått vara bättre på torsdagen och lördagen bara (regnvalla). 3G-täckningen på området var obefintlig också, annars led jag inte av några missar från arrangören. Men jag kan tänka mig att de som tog bilen gärna skulle sluppit trafikkaoset (kövalla).
 
Topp fem spelningar (utan inbördes ordning):
 
Thåström, Green stage, lördag.
Det gör inget att det regnar när Thåström kliver upp på scenen. Det adderar bara till stämningen. Det gör även den nya och grymt snygga scendesignen. Men det bästa är setlisten, från den oväntade öppningen Djävulen och jag, via blytunga Axel Landquists park och St: Anna katedral, till den fantastiska avslutningen Die mauer med Thåström på akustisk gitarr. Det är en hitparad utan dess like. Det finns förstås alltid fler låtar man vill höra men den här setlisten är fem plus! Jag skrev visserligen utan inbördes ordning, men det här var den bästa spelningen, hands down!
 
 
Kvelertak, Red stage, fredag.
Vi som inte ville se Green Day såg istället norsk black metal/hardcore/punk. Så jävla ösigt! Jag blev imponerad av att låtarna framfördes så pass bra live, det skulle lätt kunna bli grötigt med tre gitarrer på den lilla scenen. Men Kvelertak levererade ett gig i toppklass. Mosh!
 
 
Frank Turner and The dead souls, Red stage, fredag.
Jag satsade mest på att se säkra kort på festivalen, det var mycket att hinna med bara det. Men under ett hål i schemat blev det en ny upptäckt: Frank Turner och hans band. Vilken energi och spelglädje! Engelsmannen Frank både pratar och sjunger på svenska, drar en låt om Gene Simmons ("what an asshole!") och får hela publiken att sjunga med i låtarna. Ett klockrent liveband.
 
 
Timbuktu & Damn, Green Stage, fredag.
Ett klockrent liveband är även Timbuktu med manskap. Redan efter drygt 20 minuter har de fyrat av The botten is nådd och Alla vill till himmelen och sen blir det bara bättre. Samtidigt visar sig vädret från sin bästa sida och stämningen i publiken är på topp. Fredagen fick en bra start!
 
 
Ghost, Blue stage, torsdag.
Papa Emeritus II tyckte det var skönt att få komma hem till Östergötland en sväng, så skönt att han slänge på sig den östgötska flaggan i början av extranumret Ghuleh/Zombie queen. Rktigt grymt att äntligen få höra den live. Hade kanske hoppats på fler låtar från Infestissumam, men varje Ghostkonsert är en ynnest att se. Hur många fler fans fick Ghost efter den här spelningen?
 
 
Och mer då? Rammstein var förstås grymma, med en bra setlist och förstås en grym show. Hade dock hellre hört Mein herz brennt i orginalversion än den pianoversion de släppte i vintras. Icona Pop gjorde en bra (och välbesökt) spelning i ett av tälten.
 
Johnossi passerade ganska anonymt för min del. De är absolut bra live, men passar inte riktigt på den största scenen. Det hade blvit mer intimt och ösigt i ett av tälten. Kul att höra de nya låtarna live, men intrycket efteråt är lite "de var bättre förr". Även Mando Diao gav ett lite splittrat intryck. Skitkul att få höra Infruset live, men vissa låtar är bättre än andra. Det allra bästa för en festivalspelning hade varit att blanda äldre material med poesitolkningarna. Det märks att publiken tänder till på riktigt först i extranumret Dance with somebody.
 
Frank Ocean var såklart riktigt bra, även om han inte är en jätterolig scenpersonlighet. The Sounds hörde också till de bästa spelningarna, när de radar upp hitsen visar de vilka bra låtskrivare de är. Slutligen In Flames, lite för mycket låtar från senaste skivan men en riktigt bra spelning.
 
Jag tror att både arrangörer och publik är nöjda med de tre dagarna som har varit, det ska bli spännande att se hur FKP Skorpio förvaltar det här nästa år.
 
Det skönaste ögonblicket på festivalen var förresten kanske när jag försökte förklara för en medelålders hårdrockare med dålig hörsel att jag skulle se Johnossi:
- Nästa band jag ska se? Johnossi.
- Ozzy!?
- Nej, Johnossi.
- Jaha... Du menar Danko Jones?
- Nej, JOHNOSSI. *pekar mot Johnossis enorma backdrop 50 meter bort.
- Jaha... Är det nån sån där ung DJ eller?
- Ehm... Nä, det är ett... Rockband...
 
 

Festivalpremiären spårar ur

Kategori: Allmänt

I dag öppnade Bråvalla för campingbesökarna och imorgon börjar själva festivalen. Tyvärr inte utan lite smolk i bägaren. Och jag pratar inte om regnvädret eller att Earl Sweatshirt har ställt in, utan den otroligt otajmade spårvagnsstrejken.
 
Redan på den första presskonferensen ute på festivalområdet i höstas var det en av sakerna som FKP Skorpio presentererade: Utmärkta kommunikationer till festivalen, dessutom helt gratis för alla med festivalbiljett. Bra arrangerat och dessutom en nödvändighet när festivalen ligger en bit utanför stan.
 
 
Jag tycker det är jättebra med strejker, men den här gör onekligen saker och ting betydligt jobbigare vad gäller att åka till Bråvalla. Särskilt för alla som jag som tänker åka dit och hem varje dag istället för att campa.
 
Jag håller alla tummar jag kan för att strejken löser sig ikväll eller imorgon förmiddag. Annars finns det andra sätt att ta sig till festivalen, bland annat extrabussar som FKP Skorpio har satt in. För den orimliga summan 59 kronor per resa, förvisso. Tråkigt när de har lovat gratis kommunikationer och det slutar med att man får betala över hundralappen per dag bara för att ta sig till och från festivalområdet.
 
Annars är det en promenad på fem kilometer som gäller, alternativt en landsortsbuss som går förbi området, dock inte särskilt ofta.
 
Jag hoppas på att det här blir det enda negativa med Bråvallas premiär.
 
 

Bråvallapepp

Kategori: Allmänt

Spelschemat till Bråvalla är släppt och det är hög tid att planera dagarna. Här är sex spelningar du inte vill missa på festivalen: 
 
Rammstein

Tyskarna är inte aktuella med något album i år. Det borgar för ett greatest hits-set i stil med senaste sverigespelningen. Personligen har de varit ett favoritband länge och det vore såklart fint om de plockar fram lite gamla godbitar. Vad sägs om Heirate mich, Mein herz brennt och Spiel mit mir? Vad jag kan utlova är pyroteknik. MYCKET pyroteknik.

 

Frank Ocean

Frank Ocean gör alltså inte sin Sverigepremiär på en hipp Stockholmsklubb utan på ett flygfält utanför Norrköping. Otippat! Förra årets kritikerälskling är förmodligen ett namn som har dragit många till festivalen. Det lär bli en ”jag var där-spelning”. Kreddpoäng: 10/10.

 

Thåström

Jag ångrade bittert att jag inte gick på storThåns spelning i Norrköping förra våren, men fick i alla fall lite upprättelse med livedokumentet ”Som jordgubbarna smakade”. Den här gången hoppas jag på lite nytt och lite gammalt. Förmodligen plockar Pimme fram klassikerna på årets enda Sverigespelning.

 

Kvelertak

Det kommer att bli ös av guds nåde när den norska sextetten intar scenen. Ta med oömma kläder, vätskepåfyllning och ett glatt humör.

 

Ghost

Det blir sjätte gången jag ser Ghost. Det var inte så länge sen sist (28/3) men sen dess har några nya låtar smugit sig in i setlisten. Det återstår att se hur många låtar de klämmer in på den här festivalspelningen men jag hoppas på Ghuleh/Zombie queen och Body and Blood, och någon ny livepremiär skulle inte heller vara fel. Waiting for the night kanske? Och har du inte sett dem och gillar kanske inte ens hårdrock ­– gå ändå. Det är ett av världens bästa liveband och en snygg show (även i dagsljus på en festival).

 

Timbuktu & Damn

En av sveriges mest kompetenta musiker tar med sig storbandet Damn och lär bjuda på party för hela slanten.  Jag såg gänget avsluta P3 Guld-galan i vintras och de två låtarna var grymma, en hel festivalspelning kan bara bli ännu bättre. 

 

Uppladdning i form av spotifylista med ovan nämnda akter (minus Rammstein) plus ett gäng bra band till som spelar på festivalen:

(Not so) Wasted years in Hamburg

Kategori: Allmänt

Efter en vecka med Hamburg-resa, ett mycket trevligt midsommarfirande och en midsommardag som ägnades åt återhämtnig ska jag försöka kicka lite liv i bloggHen igen.
 
Det blev en grym resa till Hamburg. Jag gillade staden, särskilt området St. Pauli (där den första Turbojugend startades). Riktigt coolt! Maten var mindre imponerande, den tyska matkulturen lämnar väl en del att önska minst sagt. Men ölen var god, så det slank ner några stycken...
 
 
Men huvudattraktionen på resan var förstås onsdagskvällens Maidenkonsert. Och jag tror vi alla var överens om att det var en otroligt jävla bra konsert. För mig var det nionde gången jag såg dem och den här konserten hamnar nog på topp tre. Hittills, jag tror att konserten på Friends arena kan toppa den här, möjligtvis Malmö också. Framför allt för att ljudet var sådär, i alla fall i mitten längst fram där vi stod. Det som hördes mest var Steves bas.
 
 
Men det var det enda negativa med spelningen. Arenan (inomhus, hockeyarena), publiken (12000) och framför allt setlisten var perfekta.
 
Setlisten baseras som bekant på 1988 års liveupptagning Maiden England, men med en del justeringar. Somwhere back in time-turnén 2008 hade en greatest hits-setlist som hette duga men frågan är om den här inte är snäppet vassare. Jag ska inte spoila för mycket om någon vill bli överraskad på sverigespelningarna (det är en googling bort i vilket fall), men jag måste bara säga att inledningen Moonchild, Can i play with madness och The prisoner är bland det bästa jag har varit med om i konsertväg. Helvete vilken öppning!
 
 
Det är också mer pyro och scenshow än det har varit de senaste åren. Allt som allt dryga 90 minuter med Iron Maiden i sitt esse. Ni som ska se dem i sverige kommer inte att bli besvikna, och jag är sjukt peppad på att se dem igen. Två gånger till känns nästan för lite...
 
 
Men först och främst är det Bråvalla den här veckan. Väderprognosen visar tyvärr på mulet och regn under festivaldagarna, bara att hoppas att det hinner ändra sig. Jag peppar i alla fall för vad som förhoppningsvis blir ett gäng bra konserter.
 
 

Mot Hamburg!

Kategori: Allmänt

Året var förmodligen 2000 eller 2001. Jag fyllde år och fick Iron Maidens samlingsplatta "The best of the beast". Direkt efter morgonens presentöppning åkte skivan in i steron. Jag tryckte på play, och...
 
"Woe to you, Oh Earth and Sea, for the Devil sends the
beast with wrath, because he knows the time is short..."
 
Sekunderna senare BRISERAR "The number of the beast" och jag var hooked på världens bästa band.
 
 
I morgon bär det av mot Tyskland och Hamburg för min nionde konsert med järnjungfrun. På onsdag kväll smäller det på O2 World, det blir den första av tre spelningar den här sommaren. Om en dryg månad är det Malmö och några dagar senare en grand finale på Friends arena i Stockholm.
 
 
Efter att ha styrt med flyg, boende och andra administrativa saker har det inte riktigt sjunkit in än. Men nu kommer peppen så sakteliga: VI SKA SE MAIDEN OM NÅGRA DAGAR! Efter att ha sneglat lite på setlisten kan jag konstatera att det kommer att bli en grym konsert.
 
Det blir förresten det tredje landet förutom Sverige som jag ser dem i. Det ska bli spännande hur tyskarna står sig i jämförelse med andra publiker. Av vad jag har upplevt så har Sverige bäst publik, Finland typ lika bra och norrmännen var en fruktansvärt tråkig publik.
 
Upp till bevis Tyskland!
 
 

Voulez-vous

Kategori: Allmänt

Rekommenderar att köpa senaste numret av DI Weekend (på papper eller surfplatta) och läsa Jan Gradvalls exklusiva intervju med alla fyra medlemmar. Det gick inte att återförena dem för en gemensam intervju, men de fyra separata intervjuerna utgör grunden till ett mycket läsvärt och matnyttigt reportage om sveriges största musikexport.
 
 
Det är inte för inte som Jan Gradvall är en av sveriges mest uppskattade skribenter, och fick publicistklubbens strora pris för en dryg månad sen.
 
 

Bråvalla, men först - Maiden!

Kategori: Allmänt

Jag slog till och köpte en tredagarsbiljett till Bråvalla häromdagen. Passande nog släppte de spelschemat igår också, och det ser ut att bli en bra festival!
 
 
För att vara så många bra band så blir det försvånansvärt få krockar. Det blir inte så mycket Green Day, Kvelertak går på en halvtimme senare, och det blir att springa mellan scenerna ibland. Annars är programmet grymt för min del!
 
Lite synd att Ghost kommer spela när det fortfarande är ljust ute, men gött att de har 1 timme och tio minuter, det får de in i stort sett hela sitt ordinarie set på.
 
Om bara vädret är bra och festivalområdet är bra upplagt (skräckexempel: Metaltown 2011) så kommer det nog att bli tre schyssta dagar, från inledande Eldkvarn till avslutande Thåström.
 
Men först är det dags för sommarens första Maidenkonsert (av tre). Alla biljetter är bokade, på måndag eftermiddag bär det av mot Hamburg. Börjar bli riktigt peppt nu. Har sneglat på setlisten ett par gånger men har inte sett något rörligt från den här turnén. Ska bli jävligt spännande att se!
 
 
UP THE IRONS!
 
 

All that may bleed - redan idag?

Kategori: Allmänt

 
 
Den 21 juni är satt som releasedatum för Watains nya singel All that may bleed. Och lo' and behold, här är den, på Spotify redan idag.
 
Är det djävulens förtjänst? Är det någon på skivbolaget som har gjort en major fuckup? Ingen aning, men bra låter det i alla fall!
 
Jag gillar All that may bleed skarpt, även om det är en lite spretig låt som inte sätter sig direkt. Lite svårt att urskilja vad som är vers och refräng, om det ens finns några.
 
B-sidan är covern Play with the devil med gamla Uppsala-bandet Taiwaz. Watains version är 666 vändor bättre än originalet och låter riktigt grym. 
 
Återstår att se om låten försvinner inom kort för att dyka upp igen den 21. Lyssna och njut sålänge!

Game of thrones

Kategori: Allmänt

VARNING FÖR SPOILERS
 
 
Tio veckor går fort, alldeles för fort. Tredje säsongen av Game of thrones hann knappt börja innan den var slut. Men det var en riktigt bra säsong.
 
 
Slutet på sista avsnittet kunde inte toppa chockeffekten i det näst sista när Robb Stark och kompani mördades. Det blev ändå ett schysst slut med några cliffhangers. Lite av ett homecoming-avsnitt där Jamie Lannister kom hem till Kings Landing och Jon Snow återvände (i något dålig form) till The Nights Watch.
 
Jag hade hoppats på mer action med Kahlesi den här säsongen, men det har blivit en uppladdning för vad som antagligen komma skall nästa säsong. Nu har hon en armé och ett folk, om de där drakarna bara kan bli fullvuxna snart så är hon redo att claima The Iron Throne.
 
Säsongsavslutningen bjöd också på ett intensivt familje/hov-möte i Kings Landning. Familjemyz på hög nivå. Pappa Lannister skickade kungen i säng efter att ha förolämpat honom. Skönt att se att någon äntligen satte ner foten mot ärkesvinet Joffrey. Det ska bli spännande att se vad som händer med Joffrey i serien. Rättare sagt, hur han dör. Det dröjer kanske till seriens slut, men han kommer få betala för vad han har gjort!
 
Något som jag ser fram mot i fjärde säsongen är också Westeros nya radarpar The Hound och Arya Stark.
 
 
Jag har ingen aning om vad de kommer att hitta på men det kommer garanterat att bli kul att följa GoT-versionen av lilla Anna och långa farbrorn.
 
För övrigt tycker jag förresten lite synd om skådisen David Bradley. Han spelade inte bara den supersura vaktmästaren Filch i Harry Potter-filmerna, han får också bära hundhuvudet för en av Game of Thrones hittils mest chockerande händelser. Han kan inte vara populär hos fantasy-fansen.
 
 
Jag vet inte när nästa säsong börjar, mer än att det är 2014. Let the waiting begin!
 

13

Kategori: Allmänt

 
Jag skulle försöka sova igår kväll när jag fick se på twitter att Black Sabbath hade lagt upp nya plattan för streaming på iTunes. Bara att hämta datorn och ett par hörlurar till sängen och avnjuta doom-mästarnas comeback alltså!
 
Första intrycket är att det låter riktigt bra. Framför allt låter Ozzys sång oförskämt bra. Om det beror på tekniska hjälpmedel eller bra coaching och proddande från Rick Rubin kan man spekulera i. Det här är i alla fall en värdig uppföljare till det gamla klassiska (riktiga!) Black Sabbath med Ozzy på sång.
 
Singeln God is dead? sitter som gjuten förstås och Loner fastnar också direkt för mig. En svängig vers bryts av med en refräng med sjukt snyggt gitarrplock från Tony Iommi.
 
Det är synd att det inte är Bill Ward som sitter på trumpallen. Men resterande originaltrio visar att gammal är äldst med den här plattan.
 

Beware the wolves curse

Kategori: Allmänt

Här kommer ett blogginlägg om både black metal och svensk pop. Lite schizo? Ja lite kanske.
 
 
Watain har lagt upp en trailer inför kommande singelsläppet. Det lilla man får höra låter jävligt bra tycker jag!
 
Dessutom gick har de gått ut med att de ska göra en spelning i hemstaden Uppsala den 24 augusti. Det kommer att bli en speciell konsert:
"The plan is to make this concert everything we have ever wanted our concerts to be. In a touring scenario it is impossible to drag along all the horrors and infernal machinery we need for that, but performing in our hometown allows for a much more grandiose and spectacular stage show and performance. Mark our words, this night will be one to remember!"
 
Det skulle man ju bra gärna vilja se! 
 
Rekommenderar lite läsning också. Tidningen Faktum har gjort den bästa Håkan-intervjun som i alla fall jag har läst.
 
Ingen glorifirering, Göteborgs underbarn får istället kritiska frågor. Om varför han ljuger så förbannat mycket. Intressant!