satanindistortion

Bråvalla <3 kvinnor?

Kategori: Allmänt

 
Som Joyzines Mikael Mjörnberg skrev häromdagen så är det dags att börja spekulera i Bråvallas kommande line-up.
 
Att Iron Maiden är klara för ett par tyska festivaldatum i sommar driver förstås upp förväntningarna på att en av kvällarna kommer att gå i järnjungfruns tecken.
 
Förra året handlade mycket av förhandsskriverierna (särskilt på min arbetsplats Extra Östergötland) om att balansen mellan manliga och kvinnliga artister var åt helevete. Under hösten och våren var det riktigt illa och arrangörerna FKP Skorpio lovade bot och bättring. Det blev bättre när festivalen närmade sig, men av totalt 112 akter var det 23 som hade minst en kvinna, och det är förstås under all kritik.
 
Så för en bättre balans 2014 kommer här en lista med grymma kvinnliga artister och band med kvinnliga medlemmar som FKP Skorpio kan ta till sig:
 
Say Lou Lou
Sibille Attar
Sky Ferreira
Lana Del Rey
INVSN
Makthaverskan
Haim
Angel Haze
Elliphant
First Aid Kit
Veronica Maggio
Britta Persson
Kate Nash
Thundermother
Nicole Sabouné
Systraskap
Solange
Jex Thoth
The XX
Lorde
Cat Power
Noonie Bao
Anna Von Hausswolff
Kylesa
Miss Li
Lilla Lovis
Crystal Castles
El Perro Del Mar
 
Varsågoda, FKP!
 

Reptile Brain Music

Kategori: Musik

 
När Nicke Borg gästar SVT-produktioner på rad (Alla tiders hits, Dobidoo) och Ralf Gyllenhammar gästar Laila Bagge och Niclas Wahlgren på bästa sändningstid, så är det skönt att veta att Nicke Andersson fortfarande håller rockfanan högst i Sverige.
 
Imperial State Electric började som ett soloprojekt efter The Hellacopters uppbrott och har nu växt sig till en av landets mest pålitliga rockakter.
 
 
Musiken påminner i vanlig ordning om tidiga Kiss och Alice Cooper. I Born again kommer bluesinfluenserna fram också.
 
En snabb skiva (12 låtar på en dryg halvtimme) med hög kvalitet, men den når inte riktigt samma höjder som de tidigare skivorna. Jag håller debuten högst och uppföljaren Pop War som näst bäst, de har lite mer karaktär än Reptile Brain Music.
 
Men, när Nicke Andersson med manskap levererar en halvtimme rock'n'roll är det bara att tacka och ta emot.
 
Frågan är bara: Nu när vi har fått tre album med Imperial State Electric, är det dags att återförena Death Breath, Nicke?
 

Night time, my time

Kategori: Musik

21-åriga Sky Ferreira har släppt låtar sedan 2009 och i slutet av oktober släpptes hennes första fullängdare Night time, my time. Anledningen till att det har dröjt så länge är mest bråk med skivbolaget Capitol. Men skivan var värd väntan, den innehåller några av årets bästa poplåtar!
 
Musiken har tyvärr hamnat lite i skymundan. I september greps Sky av polisen med ecstacytabletter på sig, och skivomslaget har förstås inte passerat obemärkt:
 
 
Men lite skandalrubriker adderar förstås till rockstjärneimagen.
 
Det är i alla fall en grym skiva med influenser från både pop, indie och rock. 
 
Häromdagen var hon gäst hos Letterman och framförde singeln You're not the one med cool Debbie Harry-look: 
 
 
Bäst på skivan är dock trallvänliga 24 hours:
 
 
Night time, my time har inte släppts i Sverige än (men finns förstås på Piratebay för den som vill). Läs mer om Sky på Pitchfork.
 
 

Bäst vecka 48

Kategori: Musik

Här är två nya skivor som är bra (och självbetitlade båda två):
 
INVSN - INVSN
 
Nya plattan från Dennis Lyxzéns INVSN (tidigare Invasionen) för ofta tankarna till åttiotal och synthmusik. Blandat med de tidigare skivornas punk och pop så blir det ett riktigt snyggt resultat.
 
Flera bra hits på skivan, men Gud har övergett oss och Söder om himlen smäller högst för mig. Bland de bästa svenska plattorna som har släppts i år!
 
 

Night - Night
 
Linköpings Night har släppt två singlar och kommer nu med första fullängdaren. Tänk Saxon och Judas Priest.
 
Är det originellt? Nej.
 
Är skivan full av tuffa riff, falsettsång och allsångsrefränger. Ja!
 
Klassisk hårdrock som går hem i alla väder.
 

Nordic music prize

Kategori: Musik

 
Watain, Ghost och In Solitude är alla med bland de svenska nomineringarna till Nordic Music Prize. Kul!
 
I konkurrensen från alla olika musikstilar och artister från de andra nordiska länderna så tror jag nog att det är Ghost som kan komma längst.
 
Läs mer om priset och de andra svenska nomineringarna här. (Om jag får gissa så är det Avicii och Veronica Maggio som ligger bäst till).
 
 

Machete Kills... again

Kategori: Film

 
När Quentin Tarantino ch Robert Rodriguez gjorde sin Grindhouse-dubbelmacka 2007 passade de även på att göra ett gäng fejkade trailers i samma stil som huvudfilmerna. En av dem var Machete, som blev så populär att Robert Rodriguez bestämde sig för att göra en riktig film av den.
 
När uppföljaren Machete Kills hade premiär tidigare i höstas hade Rodriguez fortsatt på traditionen med fejkade trailers:
 
 
Det här känns som en uppföljare som inte blir av. Men fantastiskt roligt! Särskilt hybriden mellan en lightsaber och en machete.
 
Älskar den här Grindhouse-stilen. Har inte sett Machete Kills än, men Machete var riktigt bra och Planet Terror är en av världens bästa filmer.

Vi ska beväpna oss

Kategori: Musik

 
Blev tipsad om den nya coverplattan Tyst för fan - Ekon från Ebba Grön. Ett gäng intressanta svenska artister tar sig an Ebba Gröns låtskatt.
 
En riktigt bra platta där alla artister tar låtarna och gör dem till sina egna. Det blir allt från hiphop till rock och electropop.
 
Fem höjdpunkter:
 
1. Samling - Beväpna er. Älskar krocken mellan den lugna och harmoniska musiken och texten "ja dom tål lite bly i nackarna, för vi, vi ska beväpna oss."
 
2. Julia Vero - Die Mauer. Tung electroversion av mur-balladen.
 
3. Satan Takes A Holiday - Häng gud. Ebba Gröns mest blasfemiska två minuter blir en modern rocklåt.
 
4. Say Lou Lou - Uppgång & fall. Kul att höra Say Lou Lou på svenska! Snygg och stämningsfull pop.
 
5. Farsta - Mental istid. Kul kuriosa: Farsta utgörs bland annat av Gurra från Ebba Grön. Mental Istid var den enda låten han inte spelade på på Ebba Gröns skivor.
 

Alla är fotografer

Kategori: TV

 
Måste rekommendera Alla är fotografer som började ikväll på SVT. Det är Johan Rheborg och Henrik Schyffert som snackar och utför fotograferande (under Sigge Eklunds redaktörskap).
 
Första programmet avhandlade självporträtt.
 
Baserat på första avsnittet är det ett program som inte analyserar så mycket utan bjuder på mer hands on-tips och tricks om hur man tar bra foton.
 
Riktigt kul! Schyffert och Rheborg är såklart ett perfekt radarpar med.
 
Finns att se på SVT Play.
 

I'm crucified

Kategori: Musik

 
 
Vad händer om man kombinerar exotisk eurodisco från 90-talet med en satanistisk påve och hans mannar? 
 
Det blir ett ganska jävla bra resultat!
 
Ghosts cover på Army of Lovers Crucified ligger uppe på Spinefarm Records soundcloudprofil nu (tillsammans med hela den nya EP:n).
 
Det är inte bandets bästa cover, refrängeren blir lite tjatig i slutet. Men passar bra i Ghosts kostym och jag älskar verserna där Papa Emeritus II pratsjunger på ett sätt som passar perfekt ihop med skivans omslag.
 
En riktigt bra cover-EP (plus en live-version av Secular Haze). Ett av årets snyggaste omslag med, blir fint när den fysiska skivan dyker upp så man får ställa den i skivhyllan.
 
 

Haze, Lou Lou, Gaga

Kategori: Musik

Här kommer ett gäng grymma låtar från ett gäng grymma tjejer:
 
Amerikanska rapparen Angel Haze släpper sin deutplattta nästa år. Just nu håller hon på med något slags 30-dagarsprojekt där hon släpper en låt om dagen. Det har bland annat blivit några grymma covers, Summertime sadness av Lana Del Rey, Same love av Macklemore & Ryan Lewis och Wrecking ball av Miley Cyrus är några av dem. Särskilt Wrecking ball och Same love är fantastiska.
 
För mer läsning om Angel Haze rekommenderar jag den här intervjun i Nöjesguiden från Way Out West i somras.
 
 
 
 
Systrarna Kilbey som utgör duon Say Lou Lou släppte den fantastiska singeln Julian tidigare i år. Den 25 november kommer EP:n Better in the dark. På Soundcloud finns titelspåret och Beloved, två riktigt bra låtar. Kolla även upp covern på Tame Impalas Feels like we go backwards.
 
 
 
 
Det är bara dagar kvar tills Lady Gaga släpper sin tredje skiva Artpop (11 november), för den som vill så går det att förhandslyssna på iTunes. Själv har jag fastnat för den SMÄKTANDE balladen Dope som även finns på spotify.
 

Så mycket, mycket bättre

Kategori: Musik

Årets säsong av Så mycket bättre har som bekant börjat. Ganska intressanta artister i år, framför allt Ebbot och Ken som är färgstarka karaktärer på sina helt egna sätt.
 
Det går ju alltid att drömma om vilka man skulle vilja se i programmet (Thåström, Robyn, Thomas Öberg), men jag tänkte höja insatserna och presentera dröm-lineupen för ett Internationellt Så mycket bättre:
 
Lana Del Rey
En fantastiskt röst med ett gäng låtar som skulle göra sig bra i alla möjliga versioner. Jag är säker på att hon skulle göra otroligt bra covers dessutom.
 
Bono
U2 har en låtskatt som de andra medverkande kan gräva djupt ur. Lana Del Rey gör en finstämd version av Sunday Bloody Sunday. Gruppaktiviteten på Bonos dag blir att designa personliga solglasögon.
 
Marilyn Manson
Står för det rockigare inslaget. Manson har redan gjort flera covers (Tainted love, Sweet dreams are made of these, Personal jesus) som har varit grymma. Han har väl däremot inte gjort något eget bra sedan 2007, dags för en Så mycket bättre-revival.
 
Madonna
Säsongens grande dame. Hon och Marilyn Manson skapar rubriker i skvallerpressen med en oväntad fling. Gör årets stora klubbhit med sin cover på Springsteens Dancing in the dark
 
Bruce Springsteen
Ytterligare en enorm låtskatt att välja och vraka ur, Springsteen har en självklar plats vid bordet.  
 
Gwen Stefani
Här finns det mycket material för de andra att välja på, från funkig rock med No Doubt till electropop från Stefanis soloskivor. Får också en revival efter programmet.
 
Jay Z
Så mycket bättre har ju allt som oftast haft ett hiphop-inslag så för att följa mallen slänger jag in Jay Z. Säsongens starkaste historia, från knaklangning i Brooklyn till familjelivet i Hamptons. Marilyn Manson gör en ösig version av 99 problems.
 
Okej så jävla internationellt blev det inte, med sex av sju personer från USA. Men så blev det i alla fall. Nu går det ju att komma på hundra artister till som borde få vara med, men de sparar vi till säsong två.