satanindistortion

Gravity

Kategori: Film

 
Såg Gravity ikväll. Efter de senaste veckornas hype är det svårt att inte ha höga förväntningar på den, men den är helt klart värd sina 8,6 av 10 på Imdb.
 
Jag älskar filmer som utmanar psyket. Om man inte gillar att tänka på rymden eller är klaustrofobisk - då ska man kanske inte se den här filmen. Och det är klart att jag också har haft sömnlösa nätter när jag har funderat på rymden, dess oändlighet och hur liten jorden är. Men det är ju också det som kittlar med den här filmen. Det ultimata skulle ju vara att gå ut från biosalongen med djup existensiell ångest.
 
Riktigt så blir det förstås inte. Men det finns helt klart stunder när filmen känns obehaglig och en känsla av ensamhet tränger sig på.
 
Det bästa är ändå att filmen är väldigt långsam under perioder. Det för tankarna till gamla rymdfilmer som Alien och 2001: A Space Oddyssey. Fint att se när dagens blockbusters oftast är för snabbt klippta. Fördelen för Gravity är att när det väl händer något så blir den riktigt intensiv.
 
 
Då är det Sandra Bullock som får dra lasset som filmens stora stjärna. Och det gör hon med bravur, hon gör en grym roll. Framför allt genom dialog och ansiktsuttryck, eftersom hon mest befinner sig i en stor rymddräkt. George Clooney är filmens andra stjärna och spelar väl mest sig själv, eller snarare astronauternas svar på George Clooney.
 
Sen är ju filmen en fest för ögat också. Att den utspelar sig i rymden gör förstås produktionen avancerad. Man måste simulera tyndglöshet, allt måste låta på ett visst sätt och när saker rör sig eller går sönder måste de se ut på ett visst sätt. Dessutom finns jordklotet hela tiden i bakgrunden. Och allt det sitter perfekt, det är en sjukt vacker film. 
 
Synd bara att den är i 3D. Trodde att det kunde vara en sån film som faktiskt skulle göra sig bra med en extra dimension, men nej. Det enda 3D tillför är en mindre huvudvärk.
 
Hur som helst rekommenderar jag den starkt! Och för fortsatt rymdaction föreslår jag Apollo 18, en skräckis från 2011 som är något av en Blair Witch Project på månen. Riktigt bra den med.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: