satanindistortion

Festivaldöden

Kategori: Allmänt

 
Gaffas festivalspecial inför sommaren 2013 blev snabbt inaktuell, när två festivaler har fått ställa in inom loppet av en vecka. Först Siesta och nu Peace & Love.
 
Jag kollade precis på en direktsänd presskonferens från Borlänge om beslutet att ställa in festivalen. Det var ett gäng otroligt nedslagna festivalarrangörer som satt och svarade på pressens frågor. Mycket handlade förstås om vad som är anledningen.
 
Många frågor handlade om huvudakten Depeche Mode, var det en för dålig bokning? Jesper Heed, VD och grundare av Peace & Love, vill inte lägga ansvaret på ett band och tycker att Depeche Mode var en mycket bra bokning. I Gaffa utsågs den till årets bästa svenska festivalbokning.
 
 
Anledningen stavas för dålig biljettförsäljning i kombination med artister som vill ha pengar i förskott. Och varför biljetterna sålt så dåligt kan man bara spekulera i, men klart är att 9000 sålda biljetter är ingenting för en festival som har haft strax över 50 000 besökare. Man hoppades på en boom i lönehelgen som var nu, men den kom inte.
 
FKP Scorpio får förstås också skurkrollen i den här historien. Man la inte bara jättesatsningen Bråvalla under samma datum som Borlängefestivalen, man kontaktade också Peace & Love och undrade om de inte kunde byta datum. Arrogant är bara förnamnet.
 
Vad faktorerna som ledde fram till beslutet att lägga ner än är så är det tråkigt. Inte för att jag har någon personlig koppling till festivalen, jag har aldrig varit där. Men det är tråkigt att se vad som händer.
 
Peace & Love hade ekonomiska svårigheter förra året också men har alltid kännts som en av giganterna som alltid kommer att dra folk. Och så tar det stopp bara sådär, och P&L fick sålla sig till de andra svenska festivalerna som har fått lägga ner de senaste åren.
 
Frågan är i vilken form festivaler kommer att existera om fem eller tio år. Min gissning är att det är stadsfestivalerna utan camping som kommer att lyckas. Dagens och framtidens festivalbesökare är antagligen för bekväma för att campa. Ta bara en sån sak som att en smartphone helst ska laddas två gånger om dagen. Det är förmodligen inget problem för en van festivalbesökare men för en 15-åring som åker på sin första festival tror jag definitivt att det är ett hinder.
 
Om det betyder att även Bråvalla inom några år kommer att få ställa in återstår att se.
 
Det är också intressant att se att Sweden Rock, Metaltown och Getaway rock trummar på, till synes utan problem. "Lojala hårdrocksfans" brukar man säga. Nja, jag vet inte. Sweden rock lever förmodligen till stor del på sitt namn och sin historia. Men Getaway och Metaltown skulle mycket väl kunna ta ut varandra inom en snar framtid.
 
Vad som än händer i framtiden så kommer 2013 antagligen att kommas ihåg som ett tråkigt och märkligt festivalår. Hoppas att det är slut på festivaldöden för det här året.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: